Jaké jsou výhody slané vody v bazénu?

25.7.2024 Petr Foral

Bazény se solonizačními jednotkami se staly oblíbenou alternativou k tradičním bazénům s chlórem. Jakmile se podíváte zdravotní přínosy bazénu se slanou vodou, pochopíte proč.

Jemná k vašim očím

Je běžné, že oči plavců po delší době strávené v chlorovaném bazénu svědí a zčervenají. Možná se ptáte, jak by mohl být bazén se slanou vodou jemnější, ale zvažte, že hladina soli v bazénu se slanou vodou (kolem 3 500 ppm) je mnohem nižší než hladina mořské vody (kolem 35 000 ppm). Bazény se slanou vodou velice napodobují koncentraci soli nacházející se v lidských slzách, díky čemuž je mnohem méně pravděpodobné, že slaná voda bude dráždit vaše oči jako to dělá chlorovaný bazén.

Čistý a hygienický bazén

Možná se divíte, jak může sůl nahradit chlór, ale bazény se slanou vodou ve skutečnosti bez chlóru nejsou. Generátor slané vody funguje tak, že přeměňuje rozpuštěnou sůl nebo chlorid sodný na chlór pomocí procesu zvaného elektrolýza. Vzniká tak chlór ve formě chlornanu sodného a kyseliny chlorné, které jsou schopny neutralizovat bakterie a řasy stejně účinně jako přísady chloru.

Výsledkem je, že vám zůstane voda, která je stejně čistá a hygienická jako tradiční chlorovaný bazén. Zároveň ale bude mít voda v bazénu nižší hladiny chloraminů, o kterých je známo, že způsobují podráždění kůže a očí a nepříjemný „chlórový“ zápach.

Bezpečnější než chlór

Schopnost dezinfikovat váš zahradní bazén solí prostřednictvím procesu elektrolýzy znamená, že nemusíte na svém pozemku skladovat chlór v pevné nebo práškové formě. Při nesprávném skladování nebo nebezpečném použití může být chlór dokonce i jedovatý, žíravý a může způsobit požár. Když máte ve svém bazénu generátor slané vody, nemusíte se těchto věcí bát.

Lepší pro vaši pokožku

Účelem chlorování bazénu je zabít mikroorganismy, které by vám mohly způsobit onemocnění. Bohužel vysoký obsah chlóru může zanechávat vaši pokožku suchou a svědivou poté, co vylezete z vody.

Ale slaná voda vaši pokožku vyhlazuje a zjemňuje a zároveň působí jako přírodní peeling. Koupání ve slané vodě může mít dokonce terapeutické účinky pro lidi s ekzémem, lupénkou, akné a dalšími kožními onemocněními.

Slaná voda není dráždivá pro plíce

Někteří lidé pociťují podráždění plic po plavání v hodně chlorovaných bazénech. Tato chemikálie může zhoršit příznaky astmatu a alergie a způsobit další dýchací potíže. Pokud jste vy nebo někdo z vaší rodiny citliví na chlór, slaná voda je vynikající alternativou.

Lepší relaxace

Jak si víte, tak plavání je skvělý způsob relaxace. Ale víte také to, že plavání ve slané vodě ještě účinněji podporuje přirozený relaxační proces těla? Plavání ve slané vodě může také zklidnit bolavé svaly a zmírnit bolest a ztuhlost při artritidě.

picture
Petr Foral

Petr Foral

Specialista na bazénovou techniku, e-mail: petr@pooltechnika.cz

Petr je specialista na bazénovou techniku a vybavení pro bazény. Rád vám poradí v oblasti bazénové techniky.

U těchto prodejců najdete naše produkty